Paratha roti
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes na Karaibach (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska, Kuchnia karaibska
Składniki:
- 600 g mąki pszennej plus do oprószenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 400 ml wody
- ghee
- klarowane masło lub olej roślinny
- do smarowania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlać wodę, wymieszać i zarobić tak, aby powstało gładkie, miękkie ciasto. Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 4 równe części. Rozwałkować na owalne placki o wymiarach 10 x 20 cm, o grubości 0,5 cm. Posmarować z wierzchu ghee i oprószyć mąką. Naciąć nożem od środka do brzegu, zwinąć w rożek. Przycisnąć koniuszek rożka do środka i lekko rozpłaszczyć. Odstawić na 20 minut. Rozgrzać kamień do smażenia (tawah) lub dużą patelnię posmarowaną niewielką ilością ghee. Smażyć pojedynczo parathy minutę z jednej strony, aż się pojawią pęcherzyki powietrza. Obrócić, posmarować niewielką ilością ghee i smażyć jeszcze przez minutę. Zdjąć z patelni, zawinąć w czystą ściereczkę i rozgnieść tak, aby powstały kawałki paratha roti. Tak samo postąpić z pozostałymi rożkami ciasta. Podawać na gorąco do curry.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W