Pączki w kolorowej glazurze

Pączki w kolorowej glazurze
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pączki
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka

Składniki:

masło kokosowe do smażenia
Lukier:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozpuść drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody. Dodaj cukier i odstaw na chwilę.

W innej misce wymieszaj masło kokosowe o temperaturze pokojowej, masło i cukier. Ubij lekko mikserem. Wbij jajka i mieszaj dalej. Dodaj ekstrakt z wanilii, gałkę muszkatołową i sól. Połącz z rozczynem z drożdży. Wlej resztę odmierzonej wody. Zacznij dodawać po trochu mąkę. W trakcie dodawania mąki cały czas mieszaj, aż masa osiągnie konsystencję ciasta.

Odstaw do wyrośnięcia na pół godziny i sprawdź. Co jakiś czas ugniataj ciasto i odstawiaj do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny.

Rozwałkuj ciasto na gruby placek. Wytnij foremką lub uformuj małe pączki. Rozgrzej masło kokosowe do 190ºC. Smaż na złotobrązowy kolor z dwóch stron.

Osącz na papierowym ręczniku, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.

Przygotuj lukier. Wymieszaj cukier puder z wodą. Dodaj barwniki spożywcze w ulubionym kolorze. Jeśli wykorzystujesz kilka barwników, podziel lukier na kilka misek. Możesz dodać do lukru ekstrakt pomarańczowy, truskawkowy lub jagodowy. Nałóż lukier na pączki. Oprósz kolorową posypką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA