Odwrócona szarlotka

Odwrócona szarlotka
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.68)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Ciasto
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka cukru
½ łyżeczki soli
60 g zamrożonego masła
4 łyżki lodowatej wody

Jabłka
30 g masła
½ szklanki cukru
3 jabłka Golden Delicious, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na 6 części

Przygotowanie
W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem i solą. Wetrzeć zamrożone masło i szybko zagnieść palcami. Wlewać zimną wodę po 1 łyżce, cały czas mieszając. Ugnieść płaski krążek i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. Na patelni, którą można włożyć do piekarnika, roztopić masło i dodać cukier. Rozpuścić cukier, poczekać aż zacznie się karmelizować. Ułożyć jabłka w ładny wzór i smażyć, aż zaczną się rumienić i będą miękkie. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Rozwałkować ciasto na krążek o średnicy 25 cm i przykryć nim jabłka na patelni, zawijając brzegi pod spód. Piec pół godziny, aż ciasto będzie rumiane. Odwrócić na talerzu kiedy jest jeszcze ciepłe.

© Michael Smith

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA