Odwrócona szarlotka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.68)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Ciasto
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka cukru
½ łyżeczki soli
60 g zamrożonego masła
4 łyżki lodowatej wody
Jabłka
30 g masła
½ szklanki cukru
3 jabłka Golden Delicious, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na 6 części
Przygotowanie
W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem i solą. Wetrzeć zamrożone masło i szybko zagnieść palcami. Wlewać zimną wodę po 1 łyżce, cały czas mieszając. Ugnieść płaski krążek i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. Na patelni, którą można włożyć do piekarnika, roztopić masło i dodać cukier. Rozpuścić cukier, poczekać aż zacznie się karmelizować. Ułożyć jabłka w ładny wzór i smażyć, aż zaczną się rumienić i będą miękkie. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Rozwałkować ciasto na krążek o średnicy 25 cm i przykryć nim jabłka na patelni, zawijając brzegi pod spód. Piec pół godziny, aż ciasto będzie rumiane. Odwrócić na talerzu kiedy jest jeszcze ciepłe.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W