Nowojorski falafel
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.6)
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska
Składniki:
- sucha ciecierzyca
- garść natki pietruszki
- ząbek czosnku
- łyżeczka nasion kolendry
- łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z połówki cytryny
- chlebki pita
- jogurt naturalny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nasiona ciecierzycy namoczyć na kilka godzin. Odsączyć i włożyć do miski, dodać posiekaną natkę i przyprawy. Przyprawić solą i sokiem z cytryny i rozdrobnić w malakserze. Masa powinna być miękka, o wyczuwalnych grudkach. Dłońmi zmoczonymi w zimnej wodzie formować niewielkie kulki, każdą kulkę spłaszczyć, aby nadać jej formę kotlecika. Smażyć w głębokim tłuszczu we frytkownicy lub w głębokim tłuszczu na patelni w temperaturze 180 stopni. Chlebki pita przekroić na pół, do każdej połówki włożyć po dwa falafle, polane jogurtem i posypane natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W