Nordyckie saskimi z łososia
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- 300 g łososia, pokrojonego na cienkie plasterki
Sałatka:
- 2 marchewki, pokrojone na cienkie plasterki
- ½ zielonego ogórka, pokrojonego na cienkie plasterki
- 1 awokado
- ½ brokułu
- soja w wasabi
- ziarno czarnego sezamu
Dresing:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki miso
- ½ łyżeczki czosnku, startego
- 2 łyżeczki imbiru, startego
- sok z 1 limonki
- 50 ml oliwy
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki syropu z agawy
- 1 łyżeczka chili, posiekanego
- 1 pęczek kolendry, posiekanej
- 2 łyżki ziaren czarnego sezamu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj dresing. Wlej do miski sos sojowy. Dodaj pastę miso. Zetrzyj czosnek i imbir. Dodaj sok z limonki i wodę. Wymieszaj. Dolej syrop z agawy. Mieszaj dalej. Wlej oliwę i dodaj chili. Wymieszaj. Na końcu dosyp posiekaną kolendrę i ziarna czarnego sezamu.
Pokrój łososia na cienkie plastry. Wymieszaj z dresingiem. Wstaw na dłuższą chwilę do lodówki do zamarynowania.
Pokrój drobno brokuł. Pokrój marchewkę i ogórek na bardzo cienkie plasterki. Wymieszaj z marchewką. Rozgnieć fasolę w wasabi. Dodaj do sałatki. Dorzuć świeżą kolendrę. Podrzucają kilkakrotnie, wymieszaj.
Nałóż sałatkę na talerz. Pokrój dojrzałe awokado w kostkę. Polej niewielką ilością oliwy. Skrop sokiem z limonki. Podrzucając, wymieszaj. Nałóż z wierzchu awokado i marchewkę z ogórkiem. Przykryj plastrami łososia. Skrop dresingiem. Posyp chili i ziarnem sezamu.
Pokrój łososia na cienkie plastry. Wymieszaj z dresingiem. Wstaw na dłuższą chwilę do lodówki do zamarynowania.
Pokrój drobno brokuł. Pokrój marchewkę i ogórek na bardzo cienkie plasterki. Wymieszaj z marchewką. Rozgnieć fasolę w wasabi. Dodaj do sałatki. Dorzuć świeżą kolendrę. Podrzucają kilkakrotnie, wymieszaj.
Nałóż sałatkę na talerz. Pokrój dojrzałe awokado w kostkę. Polej niewielką ilością oliwy. Skrop sokiem z limonki. Podrzucając, wymieszaj. Nałóż z wierzchu awokado i marchewkę z ogórkiem. Przykryj plastrami łososia. Skrop dresingiem. Posyp chili i ziarnem sezamu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W