Nordyckie saskimi z łososia

Nordyckie saskimi z łososia
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka

Składniki:

  • 300 g łososia, pokrojonego na cienkie plasterki
Sałatka:
  • 2 marchewki, pokrojone na cienkie plasterki
  • ½ zielonego ogórka, pokrojonego na cienkie plasterki
  • 1 awokado
  • ½ brokułu
  • soja w wasabi
  • ziarno czarnego sezamu
Dresing:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miso
  • ½ łyżeczki czosnku, startego
  • 2 łyżeczki imbiru, startego
  • sok z 1 limonki
  • 50 ml oliwy
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka chili, posiekanego
  • 1 pęczek kolendry, posiekanej
  • 2 łyżki ziaren czarnego sezamu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj dresing. Wlej do miski sos sojowy. Dodaj pastę miso. Zetrzyj czosnek i imbir. Dodaj sok z limonki i wodę. Wymieszaj. Dolej syrop z agawy. Mieszaj dalej. Wlej oliwę i dodaj chili. Wymieszaj. Na końcu dosyp posiekaną kolendrę i ziarna czarnego sezamu.

Pokrój łososia na cienkie plastry. Wymieszaj z dresingiem. Wstaw na dłuższą chwilę do lodówki do zamarynowania.

Pokrój drobno brokuł. Pokrój marchewkę i ogórek na bardzo cienkie plasterki. Wymieszaj z marchewką. Rozgnieć fasolę w wasabi. Dodaj do sałatki. Dorzuć świeżą kolendrę. Podrzucają kilkakrotnie, wymieszaj.

Nałóż sałatkę na talerz. Pokrój dojrzałe awokado w kostkę. Polej niewielką ilością oliwy. Skrop sokiem z limonki. Podrzucając, wymieszaj. Nałóż z wierzchu awokado i marchewkę z ogórkiem. Przykryj plastrami łososia. Skrop dresingiem. Posyp chili i ziarnem sezamu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA