Nargis kebab
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 5 jajek plus 1 żółtko
- 250 g mielonej wołowiny lub jagnięciny
- 2 roztarte ząbki czosnku
- kawałek imbiru o długosci 2,5 cm
- obrany i starty
- ½ łyżeczki roztartych nasion kolendry
- ½ łyżeczki roztartych nasion kminu
- ½ łyżeczki chili w proszku
- ¼ łyżeczki roztartych goździków
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- sól do smaku
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki ziaren sezamu
- olej roślinny do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotować 4 jajka na pół twardo (białko ma być całkowicie ścięte, żółtko — pozostać miękkie, ale już nie płynne). Jajka należy włożyć do wrzątku i gotować około 4-5 minut, następnie wyjąć i umieścić pod zimną bieżącą wodą, obrać po wystygnięciu. Pozstałe jajko roztrzepać w miseczce. Wymieszać w misce mięso, czosnek, imbir, przyprawy, skrobię i żółtko jajka na gładką masę, dodać sól do smaku. Podzielić masę na 4 porcje. Z każdej porcji zrobić kulkę, a następnie spłaszczyć ją na kształt kotlecika. Obrane jajka osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie obtoczyć w mące. Ułożyć jajko na kotleciku i starannie oblepić, tak, aby między jajkiem a wartswą mięsa nie zostało powietrze.
Oblepione mięsem jajka obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w sezamie. Na głębokiej patelni z grubym dnem lub w garnku rozgrzać olej. Smażyć obtoczone jajka po 2 sztuki przez 4-5 minut, przewracając delikatnie od czasu do czasu. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na papierowym ręczniku.
Oblepione mięsem jajka obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w sezamie. Na głębokiej patelni z grubym dnem lub w garnku rozgrzać olej. Smażyć obtoczone jajka po 2 sztuki przez 4-5 minut, przewracając delikatnie od czasu do czasu. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na papierowym ręczniku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W