Muszle Świętego Jakuba z boczkiem i cykorią według przepisu Nathalie
Oceń przepis:
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 77)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
4 cykorie
- 12 przegrzebków
- 150 ml płynnej śmietany
- 100 gr wędzonego boczku
- 50 gr masła
- ½ cytryny
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Odciąć końcówki cykorii i lekko je wydrążyć końcówką noża. Pokroić na kawałki o szerokości 1,5 cm i lekko skropić cytryną. Rozpuścić na patelni z 25 gr masła, dodać sól, pieprz, wymieszać, przykryć i zostawić na 20 minut, aż się przyrumieni.
2. Podsmażyć boczek na suchej patelni, dodać go do cykorii. Dodać śmietanę do cykorii, wymieszać i podgrzać przez kilka minut. Odstawić.
3. Spłukać przegrzebki i wysuszyć, lekko posolić. Podsmażyć w pozostałym rozgrzanym maśle, po półtorej minuty z każdej strony. Podawać ułożone na cykoriach.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W