Miękka polenta z parmezanem
Oceń przepis:
Przygotował:
Anne Burrell
- Seria kulinarna:
- Sekrety szefowej kuchni (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1½ szklanki mleka
- 1½ szklanki wody
- 1 liść laurowy
- sól
- 1 szklanka zwykłej polenty (nie błyskawicznej)
- ½ szklanki tartego parmezanu
- ¼ szklanki mascarpone
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotuj w średnim rondlu mleko z wodą i liściem laurowym. Obficie dopraw solą – płyn powinien być prawie przesolony. SPRÓBUJ! Kiedy mleko z wodą zawrze, powoli wsyp polentę stale mieszając trzepaczką – syp tylko w miejscu, w którym mieszasz, żeby nie robiły się grudki. Kiedy wsypiesz całą polentę, zmień trzepaczkę na drewnianą łyżkę i zmniejsz płomień. Gotuj 30-40 minut często mieszając i dolewając wody, jeśli płyn za bardzo odparuje. Gotowa polenta powinna być kremowa, bez wyczuwalnych twardych ziarenek. Zdejmij ją z ognia i wymieszaj z parmezanem i mascarpone. Podawaj od razu albo odstaw przykrytą szczelnie folią plastikową tak, żeby folia dotykała powierzchni polenty, żeby nie robiła się na niej twarda skórka. Odgrzej z odrobiną wody na małym ogniu, stale mieszając.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W