Miękka polenta z parmezanem

Miękka polenta z parmezanem
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.60

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotuj w średnim rondlu mleko z wodą i liściem laurowym. Obficie dopraw solą – płyn powinien być prawie przesolony. SPRÓBUJ! Kiedy mleko z wodą zawrze, powoli wsyp polentę stale mieszając trzepaczką – syp tylko w miejscu, w którym mieszasz, żeby nie robiły się grudki. Kiedy wsypiesz całą polentę, zmień trzepaczkę na drewnianą łyżkę i zmniejsz płomień. Gotuj 30-40 minut często mieszając i dolewając wody, jeśli płyn za bardzo odparuje. Gotowa polenta powinna być kremowa, bez wyczuwalnych twardych ziarenek. Zdejmij ją z ognia i wymieszaj z parmezanem i mascarpone. Podawaj od razu albo odstaw przykrytą szczelnie folią plastikową tak, żeby folia dotykała powierzchni polenty, żeby nie robiła się na niej twarda skórka. Odgrzej z odrobiną wody na małym ogniu, stale mieszając.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA