Malinowe pianki marshmallow
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Słodki James (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 455 g drobnego cukru
- 1 łyżka glukozy w syropie
- 200 ml wody
- białko 2 dużych jajek
- 9 listków żelatyny (około 16 g)
- namoczonych w 140 ml wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- cukier puder
- do oprószenia i obtoczenia
- skrobia kukurydziana
- do posypania i obtoczenia
- 125 g świeżych malin
- 200 g stopionej białej czekolady (opcjonalnie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wsyp cukier, wlej glukozę oraz wodę do rondla z grubym dnem. Zagotuj i podgrzewaj na dużym ogniu, aż specjalny termometr cukierniczy zanurzony w mieszaninie wskaże 127 stopni C – uważaj, syrop będzie bardzo gorący. Ubij białka na sztywną pianę. Gdy syrop cukrowy osiągnie właściwą temperaturę, zdejmij rondel z ognia i ostrożnie wmieszaj żelatynę, odciśniętą z nadmiaru wody. Przelej całość do metalowej miski. Ubijaj białka na wolnych obrotach, jednocześnie wlewając gorący syrop. Mieszanina zrobi się lśniąca i zacznie gęstnieć. Dodaj ekstrakt waniliowy i kontynuuj miksowanie jeszcze przez 5-10 minut, aż masa zesztywnieje i nie będzie opadać. Lekko natłuść oliwą wnętrze płytkiej blachy do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm. Posyp blachę przesianym cukrem pudrem oraz przesianą skrobią kukurydzianą i nałóż na blachę połowę piankowej mieszaniny, wygładzając powierzchnię zwilżoną łopatką. Delikatnie obtocz maliny w mieszaninie cukru pudru i skrobi kukurydzianej i rozłóż je na wygładzonej powierzchni. Przykryj maliny resztą piankowej mieszaniny i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki, żeby się zestaliła. Posyp stolnicę cukrem pudrem i skrobią kukurydzianą. Delikatnie odsuń piankę od bocznych ścianek blachy z pomocą łopatki i wyłóż całość na przygotowaną stolnicę. Pokrój na kwadraty i obtocz w cukrze pudrze i skrobi. Pozostaw chwilę do wyschnięcia na metalowej kratce i zapakuj do szczelnego pudełka. Podawaj bez dodatków lub zanurzając w stopionej białej czekoladzie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W