Makrela w folii

Makrela w folii
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin w Bretanii (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
2

Przygotowanie:



Rzodkiewki z cebulką
14 białych cebulek (obranych)
12 rzodkiewek
1 łyżka jasnego miodu
szczypta kminku

Makrela
1 szalotka (posiekana)
1 cytryna (plastry)
pęczek kolendry
pęczek szczypiorku
2 gałązki tymianku
2 makrele (wypatroszone i umyte)

Przygotowanie
Ugotować cebule do miękkości w 100 ml wody. Dodać rzodkiewki i gotować 2-3 minuty. Dodać miód i kminek, gotować dalsze 5-6 minut. Z rzodkiewek zacznie stopniowo schodzić kolor, tworząc glazurę. Kiedy wyparuje niemal cały płyn, zdjąć garnek z ognia i doprawić. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C lub rozpalić grill, aż węgiel będzie bardzo gorący. Rozłożyć na blacie dwa arkusze folii aluminiowej wielkości gazety (piekąc w piekarniku, można użyć papieru do pieczenia). Rozłożyć na obu arkuszach folii po połowie szalotki, plastrów cytryny i ziół. Na wierzchu położyć makrelę, skórę ponacinać ostrym nożem. Doprawić solą i pieprzem. Polać całość łyżką wody i zawinąć folię jak paczuszkę. Położyć paczuszki na grillu lub włożyć do piekarnika na 8-10 minut. Otworzyć paczuszki, przed podaniem dodać do obu porcji po połowie mieszanki rzodkiewkowo-cebulowej.

© James Martin

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA