Makaron z owocami morza

Makaron z owocami morza
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Australijskie Boże Narodzenie (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 500 g świeżego spaghetti lub gotowego makaronu
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • drobno siekane
  • 800 g pomidorów z puszki bez skóry w sosie własnym lub puree ze świeżych pomidorów
  • bouquet garni (związane sznurkiem: ½ pęczka tymianku
  • ½ pęczka pietruszki oraz 2 liście laurowe)
  • 300 g świeżego mięsa krabów
  • 1 kg homara w skorupie
  • przekrojonego na pół
  • 12 przegrzebków
  • łyżka stołowa oliwy z pierwszego tłoczenia
  • pęczek świeżej kolendry
  • grubo posiekanej
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelni tak dużej, żeby potem zmieścił się także makaron, podgrzej oliwę na średnim ogniu, dodaj czosnek i pomidory, gotuj przez 10 minut. Dorzuć bouquet garni czyli pęczek ziół. Gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby pomidory nie przywarły do patelni.
W tym czasie zagotuj w dużym garnku 5 litrów osolonej wody, wrzuć makaron. Gotuj 2-3 minuty, jeśli jest świeży, 6-8 minut jeśli suszony. Połóż homara na rozgrzanym grillu. Skrop przegrzebki oliwą. Również upiecz je na grillu, ale krócej, bo stwardnieją. Do sosu dorzuć mięso kraba, następnie homara i upieczone na grillu przegrzebki. Wymieszaj, dorzuć siekaną kolendrę. Do sosu dodaj odcedzony makaron, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszaj i podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA