Makaron z krewetkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 28)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Owoce morza
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 450 g makaronu
- gruboziarnista sól
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- plus do polania
- 900 g dużych surowych krewetek
- bez skorupek i żyłek
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 5 ząbków czosnku
- posiekanych
- ½ łyżeczki suszonego chili w płatkach
- plus do dekoracji
- ¼ szklanki białego wina
- skórka starta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- ¼ szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym garnku. Dodać dużą szczyptę soli i makaron. Ugotować makaron al dente i odcedzić, zachowując ½ szklanki wody. Rozgrzać dużą patelnię na dużym ogniu. Wlać 1½ łyżki oliwy. Dodać krewetki, oprószyć je solą i pieprzem. Po 2 minutach odwrócić krewetki na drugą stronę. Dodać resztę oliwy, czosnek i chili. Smażyć 1-2 minut, cały czas mieszając, aby nie przypalić czosnku. Dodać wino, skórkę i sok z cytryny, wodę z makaronu. Gotować 1-2 minut, aż wino trochę odparuje i sos zgęstnieje. Dodać makaron i pietruszkę, dokładnie wymieszać. Podawać polane oliwą i posypane suszonym chili.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W