Makaron gryczany z ziemniakami i boćwiną
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 5
Przygotowanie:
Składniki:300 g makaronu gryczanego
200 g ziemniaków
200 g boćwiny
100 g kapusty włoskiej
100 g czarnego jarmużu (cavolo nero)
Sól i świeżo zmielony pieprz
80 g niesolonego masła
3 ząbki czosnku
300 g sera toma
100 g startego parmezanu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220°C. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Boćwinę umyć, osuszyć, wykroić główny nerw i grubo posiekać. Kapustę i jarmuż podzielić na liście i pokroić w paski. Ser pokroić w kostkę. W dużym garnku zagotować wodę, osolić, wrzucić makaron, kapustę, ziemniaki, jarmuż i makaron, gotować aż będą miękkie, ok. 14 minut. Obrać czosnek i pokroić na plasterki. Na małej patelni stopić masło, wrzucić czosnek i smażyć kilka minut, uważając by się nie zrumienił. Odcedzić makaron, ziemniaki i warzywa, przełożyć do miski. Polać masłem z czosnkiem, dorzucić ser toma, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Ułożyć w formie do zapiekania połowę mieszanki, posypać parmezanem, wyłożyć resztę, posypać wierzch parmezanem. Wstawić do piekarnika i zapiekać 20 minut. Rozłożyć na talerze i podawać gorące.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W