Mahallebi
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
Składniki:
- 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego po 375 ml
- 500 ml kremówki
- 60 g cukru demerara
- 150 g mielonych migdałów
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 60 g mączki ryżowej
- 80 g skrobi kukurydzianej
- ekstrakt waniliowy do smaku
- 200 ml wody różanej
- spora garść siekanych migdałów lub pistacji
- do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W garnku wymieszać wszystkie składniki (poza ekstraktem waniliowym, wodą różaną i migdałami/pistacjami do dekoracji). Podgrzewać na małym ogniu, ubijając trzepaczką, aż mieszanina wyraźnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Dodać wodę różaną i ekstrakt waniliowy, wymieszać trzepaczką. Rozlać do pucharków, posypać migdałami - pistacjami. Ostudzić, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny albo na noc.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W