Magdalenki Prousta wg Marie-Claude
Oceń przepis:
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 54)
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 18
Składniki:
-
2 jaja + 1 żółtko
- 120 gr. mąki
- 100 gr. cukru
- 100 gr. masła solonego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Skórka 1/2 pomarańczy eko
- Skórka 1/2 cytryny eko
- 1 łyżeczka masy pistacjowej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Weź głęboki talerz, wbij jaja i dodaj żółtko i cukier. Ubij wszystko trzepaczką przez 3 minuty.
Dodaj mąkę z wymieszanym proszkiem do pieczenia.
Rozpuść masło i dodaj do masy. Podziel ją na 3 miseczki. Do pierwszej dodaj skórkę cytryny, do drugiej skórkę pomarańczy, do trzeciej zaś masę pistacjową.
Zakryj folią do żywności i odstaw na 2 godziny (co najmniej).
Nagrzej piekarnik do 190°C (bez termoobiegu). Wstaw magdalenki. Piecz 13 minut.
Podawać ciepłe, do herbaty, jak je jadał Marcel Proust, lub do gorącej czekolady.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W