Łosoś teriyaki

Łosoś teriyaki
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Nowe imperium kulinarne (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 porcje filetu z łososia
  • bez skóry (po 200 g)
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Składniki sosu umieścić w misce i mieszać, aż cukier się rozpuści. Łososia ułożyć w szklanym naczyniu, zalać połową sosu, przykryć folią i wstawić do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny, a najlepiej na noc. Resztę sosu wlać do rondelka i gotować ma małym ogniu ok. 20 minut, aż zgęstnieje.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C. Przełożyć łososia do żaroodpornego naczynia, posmarować z wierzchu olejem, wstawić do piekarnika i piec 10-12 minut. Wyłożyć łososia na talerze, polać sosem, udekorować i podać z sałatką z fasolki szparagowej (osobny przepis).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA