Łódeczki z chlebowca
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes na Karaibach (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia karaibska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 dojrzały
- świeży owoc chlebowca
- 1 łyżka masła
- 1 drobno posiekana szalotka
- 1 łyżeczka listków tymianku
- 1 łyżeczka posiekanego majeranku
- 1 łodyga selera naciowego
- pokrojona w kostkę
- 2 zielone papryki
- bez pestek
- pokrojone w kostkę
- 2 garście tartego cheddara
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Chlebowca pokroić w ósemki i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku, ok. 15 minut. Osączyć.
Piekarnik rozgrzać do 190°C. Odkroić miąższ od skórki chlebowca, starając się jej nie uszkodzić. Usunąć rdzeń. Miąższ rozgnieść, lecz niezbyt dokładnie. Doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło. Podsmażyć do miękkości szalotki, zioła, seler i paprykę. Zestawić z ognia i wymieszać z miąższem chlebowca. Skórki ułożyć na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia. Nałożyć na nie masę z miąższu tak, aby powstała zgrabna kopuła. Obficie posypać tartym serem.
Zapiekać w piekarniku przez 15-20 minut, aż masa będzie gorąca, a ser się roztopi. Podawać na gorąco.
Piekarnik rozgrzać do 190°C. Odkroić miąższ od skórki chlebowca, starając się jej nie uszkodzić. Usunąć rdzeń. Miąższ rozgnieść, lecz niezbyt dokładnie. Doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło. Podsmażyć do miękkości szalotki, zioła, seler i paprykę. Zestawić z ognia i wymieszać z miąższem chlebowca. Skórki ułożyć na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia. Nałożyć na nie masę z miąższu tak, aby powstała zgrabna kopuła. Obficie posypać tartym serem.
Zapiekać w piekarniku przez 15-20 minut, aż masa będzie gorąca, a ser się roztopi. Podawać na gorąco.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W