Letnie bollito misto
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Włoskie przepisy z River Cafe (odc.4)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1 tłusta kaczka
- grubo mielony czarny pieprz
- sól morska
- 2 łodygi selera
- 2 pęczki młodych marchewek karotek
- pęczek tymianku
- liść laurowy
- główka czosnku
- 1 młoda kura
- 1 korzeń chrzanu
- ziołowy biały ocet winny
- creme fraiche albo gęsta śmietana
- 2 gałązki laurowe
- garść całych ziaren pieprzu
- 1 ciabatta
- pęczek estragonu
- czerwony ocet winny
- 3-4 anchois
- garstka kaparów
- oliwa extra vergine
- 4 żółtka z jajek na twardo
- pęczek boćwiny
- 2 kawałki włoskiej kiełbasy cotecchino
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Natrzyj kaczkę mielonym pieprzem i dużą ilością soli. Włóż do środka nać selera i karotki, pęczek tymianku, liść laurowy i ząbek czosnku. Owiń kaczkę czystą ściereczką, obwiąż sznurkiem masarskim i włóż do takiej ilości wrzątku, żeby woda przykryła kaczkę. Dociśnij ją do dna odwróconą pokrywką i kamieniem. Gotuj 2 godziny. Zetrzyj korzeń chrzanu, dopraw solą morską, pieprzem i octem winnym, a następnie wymieszaj z 2 łyżkami creme fraiche albo śmietany. Włóż do garnka kurę, dodaj marchewki, łodygi selera, dużo tymianku i 3-4 nieobrane ząbki czosnku, całe ziarna pieprzu i gałązki laurowe. Zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj 2 godziny na małym ogniu. Ugotuj kiełbasę (pół godziny we wrzątku). W tym czasie przygotuj sos Dragoncello: okrój skórkę z ciabatty, dopraw solą, mielonym pieprzem i skrop octem oraz odrobiną wody. Odciśnij nadmiar płynu. Posiekaj grubo estragon, anchois i kapary. Przemieszaj wszystkie składniki i dopraw solą, pieprzem oraz oliwą. Rozetrzyj żółtka na kremową masę i dodaj do sosu. Wymieszaj delikatnie. W 2 łyżkach bulionu drobiowego ugotuj boćwinę i pęczek marchewki pod przykryciem (na parze). Podawaj plastry mięs i kiełbasy z porcją warzyw i dwoma klasycznymi sosami: chrzanowym i dragoncello.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W