Legwan adobo
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 legwan
- 2 litry wody
- 4 liście gwajawy
- sól
- 1 cebula, posiekana
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 4 listki laurowe
- 1 łyżka oregano
- 6 sztuk ziela angielskiego
- 2 cm laska cynamonu, pokruszona
- 4 pomidory, pokrojone w kostkę
- ¼ łyżeczki pasty z arnotą
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotuj 5 litrów wody w dużym garnku. Zanurz legwana we wrzątku na 2 minuty. Wyjmuj, a wodę wylej.
Robiąc małe nacięcia, ściągnij po trochu skórę z legwana. Pokrój na małe kawałki.
W garnku o średnicy 30 cm zagotuj 2 litry wody. Wsyp sól i wrzuć liście gwajawy. Włóż kawałki legwana. Zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu do miękkości, około 45 minut.
Rozgrzej na średnim ogniu patelnię o średnicy 35 cm lub wok. Wlej olej. Wrzuć cebulę i zieloną paprykę. Podsmażaj około 3 minut, aż warzywa trochę zmiękną. Dodaj pozostałe składniki. Podsmażaj 5 minut na małym ogniu, aż pomidor zmięknie.
Gotowe mięso odlej i przełóż do sosu pomidorowego. Podgrzej sos na małym ogniu i podaj.
Robiąc małe nacięcia, ściągnij po trochu skórę z legwana. Pokrój na małe kawałki.
W garnku o średnicy 30 cm zagotuj 2 litry wody. Wsyp sól i wrzuć liście gwajawy. Włóż kawałki legwana. Zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu do miękkości, około 45 minut.
Rozgrzej na średnim ogniu patelnię o średnicy 35 cm lub wok. Wlej olej. Wrzuć cebulę i zieloną paprykę. Podsmażaj około 3 minut, aż warzywa trochę zmiękną. Dodaj pozostałe składniki. Podsmażaj 5 minut na małym ogniu, aż pomidor zmięknie.
Gotowe mięso odlej i przełóż do sosu pomidorowego. Podgrzej sos na małym ogniu i podaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia meksykańska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W