Łatwy pilaw
Oceń przepis:
Przygotował:
Aaron Craze
- Seria kulinarna:
- Rude Boy w kuchni (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 200 g ryżu basmati
- 30 g orzechów nerkowca
- 2 goździki
- 1 ząbek czosnku
- nieobrany
- rozgnieciony
- 1 strączek kardamonu
- zmiażdżony
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 szczypta szafranu
- ¼ małej pałeczki cynamonu
- 1 szczypta soli
- drobno otarta skórka z cytryny
- 300 ml wody lub bulionu drobiowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wsyp ryż do sitka i przemyj bieżącą wodą, żeby usunąć nadmiar skrobi. Przełóż osączony ryż do brytfanki. Dodaj orzechy, przyprawy, sól, skórkę z cytryny. Wlej wodę lub bulion, pomieszaj, a następnie szczelnie zamknij pojemnik i wstaw do piekarnika na 20 minut, aż ciecz zostanie wchłonięta, a ryż będzie miękki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W