Lasagne Adriana
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Przygotowanie:
Sos boloński:
150 g masła
350 g mielonej wieprzowiny
500 g mielonej wołowiny
200 g wędzonego bekonu albo pancetty
300 g salami
2 posiekane cebule
6 ząbków czosnku
starta mała marchewka
pół startej łodygi selera naciowego
filiżanka czerwonego wina
2,5 l przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
sól
czarny pieprz
filiżanka liści bazylii
250 ml bulionu jarzynowego albo z kurczaka
Sos beszamelowy:
60 g masła
1/3 filiżanki mąki
4 ½ filiżanki mleka
75 g startego parmezanu
sól
cebula
ząbek czosnku
Sos boloński:
Stopić masło. Dodać cebulę, czosnek, marchewkę, seler i liście laurowe. Smażyć, aż warzywa zmiękną. Dodać mięso mielone i smażyć do zrumienienia rozbijając grudki. Wlać wino, przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez 2 i pół godziny mieszając od czasu do czasu. Dodać bazylię.
Sos beszamelowy:
Zeszklić cebulę i czosnek. Na średniej patelni stopić masło i wsypać mąkę. Smażyć mieszając przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i powoli wlać mleko. Mieszać, aż powstanie gładki sos. Gotować przez 10-12 minut, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Dodać parmezan i sól. Układać naprzemiennie warstwy makaronu i sosów. Piec godzinę w temperaturze 180°C.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Kuchnia włoska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W