Kway teow
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 7)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indonezyjska, Kuchnia malajska
Składniki:
- 500 g makaronu ryżowego
- ćwierć miarki oleju z orzeszków ziemnych
- 3 łyżki czosnku
- 500 g krewetek (mogą być suszone)
- 500 g małży
- chińska kiełbasa
- 3 jajka
- 2 łyżki kecap manis
- łyżka sosu rybnego
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki bulionu
- pęczek szczypiorku
- 250 g kiełków fasoli
- pół pęczka kolendry
- pół pęczka dymki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotować pastę chili. W rozgrzanym woku umieścić pastę krewetkową i czosnek. Smażyć na złoty kolor. Dodać chili i sól do smaku. Podsmażać przez 15-20 minut. Odstawić.
Na rozgrzanym oleju smażyć przez minutę dymkę, czosnek i chili. Dodać krewetki, kiełbasę, małże i makaron. Wlać sos sojowy i rybny. Wrzucić kiełki fasoli. Na koniec dodać jajka i imbir. Dolać bulion i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać do smaku pastę chili. Wymieszać i przybrać szczypiorkiem i kolendrą.
Na rozgrzanym oleju smażyć przez minutę dymkę, czosnek i chili. Dodać krewetki, kiełbasę, małże i makaron. Wlać sos sojowy i rybny. Wrzucić kiełki fasoli. Na koniec dodać jajka i imbir. Dolać bulion i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać do smaku pastę chili. Wymieszać i przybrać szczypiorkiem i kolendrą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia malajska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W