Kurczak ze świeżym zielonym pieprzem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 1 kurczak o wadze około półtora kilograma
- podzielony na ćwiartki
- 2 litry soku z młodego kokosa
- 50 g świeżych
- zielonych ziaren pieprzu
- 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki sosu rybnego
- 2 pomidory
- pokrojone w kostkę
- 1 marchewka
- pokrojona w kostkę
- 8 szalotek
- ½ cebuli
- pokrojonej w ósemki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka oleju z annatto
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Lekko zmiażdżyć połowę ziaren pieprzu w moździerzu i przełożyć do dużej miski. Dodać czosnek, 2 łyżeczki soli, łyżeczkę cukru, wymieszać. Włożyć kawałki kurczaka, wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Rozgrzać spory garnek, wlać olej, podsmażyć czosnek i pozostały pieprz, aż puszczą aromat. Włożyć kawałki kurczaka i obsmażyć na rumiano z obu stron. Dodać pomidory, marchewkę i olej z annatto. Wymieszać, wlać sok z kokosa, dodać szalotki, cebulę, sos rybny i resztę soli i cukru. Doprowadzić do wrzenia, odszumować. Zmniejszyć płomień, gotować na małym ogniu, bez pokrywki, nie doprowadzając do wrzenia, przez 40 minut. Przełożyć do miski, udekorować ziarnami pieprzu, podawać z chrupiąca bagietką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W