Kurczak tikka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Tajemnice domowych przepisów (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Przygotowanie:
Czerwona pasta masala
1 łyżka drobno startego imbiru
1 łyżka zmiażdżonego czosnku
1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
½ łyżeczki mielonego zielonego kardamonu
1½ łyżeczki chili w proszku
sól morska w płatkach, do smaku
Dodatkowo
500 g owczego jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z limonki
500 g filetu z piersi kurczaka bez kości, pokrojonego na 5-centymetrowe kawałki
½ posiekanych liści kolendry
1 czerwona cebula, pokrojona na plasterki
kilka nitek szafranu
Przygotowanie
Utrzyj składniki masali na gładką pastę i wymieszaj ją z jogurtem. Dodaj sok z limonki, wymieszaj i wlej marynatę do miski. Zanurz w niej kawałki kurczaka i wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godz. (a najlepiej na całą noc). Grilluj albo smaż kawałki kurczaka przez 5-10 min, aż będzie złocisty ze wszystkich stron. Dodaj szafran. Podawaj na gorąco z dodatkiem soku z limonki, kolendry i krążków cebuli.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W