Kurczak tandoori
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.93)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 szklanki pełnotłustego jogurtu
- 6 ząbków czosnku
- zmiażdżonych
- 1 kawałek mrożonego imbiru
- zetrzeć na tarce
- 1 kopiasta łyżeczka kurkumy
- 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki
- 2 czubate łyżeczki garam masali lub proszku curry
- sól do smaku
- 1,5 kg kurczak podzielony na 10 części
- 2 skrzydełka
- 2 nóżki
- 2 udka
- 4 części z piersi
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Aby przygotować marynatę tandoori, wymieszać jogurt, czosnek i przyprawy w misce. Doprawić solą i dobrze wymieszać. Dodać kurczaka, wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Piekarnik rozgrzać na najwyższą możliwą temperaturę. Kurczaka wyjąć z marynaty i ułożyć na metalowej kratce umieszczonej nad blachą do pieczenia. Piec około 20 minut, aby kurczak nie był surowy w środku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W