Kurczak po kijowsku z groszkiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 52)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia ukraińska
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 160 g miękkiego masła
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- ćwierć filiżanki natki pietruszki
- 2 łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
Panierka:
- 100 g mąki
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 400 g bułki tartej
- oliwa
Groszek:
- pół posiekanej cebuli
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- oliwa
- ćwierć filiżanki listków mięty
- 2 łyżki rozmarynu
- 200 g świeżego groszku
- sól i pieprz
- filiżanka wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać masło, czosnek i natkę pietruszki. Uformować wałeczek, owinąć w folię i zamrozić.
Piersi kurczaka naciąć i nafaszerować zmrożonym masłem z czosnkiem i pietruszką. Obtoczyć w mące, jajkach rozmąconych z mlekiem i bułce tartej. Obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Przełożyć do piekarnika i piec 8-12 minut. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać groszek, miętę, rozmaryn i filiżankę wody. Ugotować do miękkości, następnie przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kurczakiem.
Piersi kurczaka naciąć i nafaszerować zmrożonym masłem z czosnkiem i pietruszką. Obtoczyć w mące, jajkach rozmąconych z mlekiem i bułce tartej. Obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Przełożyć do piekarnika i piec 8-12 minut. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać groszek, miętę, rozmaryn i filiżankę wody. Ugotować do miękkości, następnie przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kurczakiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W