Kurczak pieczony na ruszcie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z kurczaka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 kurczak (ok. 1,5-2 kg)
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 2 posiekane ząbki czosnku
- ⅓ szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii
- 2 łyżeczki liści tymianku
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- cienkie paski obranej skórki z połówki cytryny
- sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz
- ćwiartki cytryny (do przybrania)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Aby przygotować kurczaka do pieczenia, rozetnij go nożycami po obu stronach kręgosłupa. Wyciągnij kręgosłup i odłóż go na później. Przewróć kurczaka na drugą stronę i rozpłaszcz go dłonią. Zamiast usuwać kręgosłup, możesz pozbyć się mostka.
Za pomocą blendera zmiksuj cebulę, czosnek, zioła, oliwę i skórkę z cytryny. Gotowe puree wetrzyj pod skórę piersi kurczaka. Następnie włóż go do woreczka i rozłóż równomiernie resztę puree. Przechowuj w lodówce przez 6-8 godzin, a następnie pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut. Usuń marynatę z kurczaka i przypraw go solą i pieprzem.
Rozgrzej dużą grillową patelnię i umieść ją na dwóch palnikach na średnim ogniu. Połóż kurczaka na patelni skórką do dołu, przykryj go dwiema owiniętymi folią cegłami, albo połóż folię, a na niej ciężką patelnię.
Grilluj przez około 20-25 minut, aż do uzyskania chrupiącej skórki, a następnie przewróć kurczaka szczypcami na drugą stronę. Ponownie przygnieć go cegłami i piecz przez około 30 minut aż do osiągnięcia 74°C w najgrubszym miejscu. Pozostaw na 10 minut. Podawaj z ćwiartkami cytryny.
Za pomocą blendera zmiksuj cebulę, czosnek, zioła, oliwę i skórkę z cytryny. Gotowe puree wetrzyj pod skórę piersi kurczaka. Następnie włóż go do woreczka i rozłóż równomiernie resztę puree. Przechowuj w lodówce przez 6-8 godzin, a następnie pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut. Usuń marynatę z kurczaka i przypraw go solą i pieprzem.
Rozgrzej dużą grillową patelnię i umieść ją na dwóch palnikach na średnim ogniu. Połóż kurczaka na patelni skórką do dołu, przykryj go dwiema owiniętymi folią cegłami, albo połóż folię, a na niej ciężką patelnię.
Grilluj przez około 20-25 minut, aż do uzyskania chrupiącej skórki, a następnie przewróć kurczaka szczypcami na drugą stronę. Ponownie przygnieć go cegłami i piecz przez około 30 minut aż do osiągnięcia 74°C w najgrubszym miejscu. Pozostaw na 10 minut. Podawaj z ćwiartkami cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kurczaka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W