Kruszonka z owocami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 5
Przygotowanie:
Owoce2-3 łyżki brązowego cukru
2-3 łyżki skrobi kukurydzianej, lub ziemniaczanej
Wybierz jedną z opcji poniżej, lub użyj swoich ulubionych owoców. Większe pokrój na plasterki.
5 brzoskwiń, gruszek, lub dużych jabłek,
6 małych jabłek
12 dużych śliwek, lub nektarynek
6-8 szklanek borówek amerykańskich, jagód, truskawek, lub malin
Kruszonka
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka brązowego cukru
1 kostka zamrożonego masła
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj owoce z cukrem i skrobią i włóż do naczynia do zapiekania.
Wymieszaj w misce płatki owsiane i cukier, zetrzyj na grubej tarce, do miski, masło. Wyrób rekami, aż masa zacznie się zlepiać w większe kawałki. Rozkrusz ją na owoce, tak żeby w miarę je pokryła, ale żeby owoce miejscami wystawały. Postaw naczynie na blachę, na wypadek, gdyby coś z niego skapnęło. Wstaw do piekarnika i piecz przez jakieś 45 minut do godziny, aż kruszonka będzie złocista, a sos z owoców będzie wrzeć.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W