Kruche ciasteczka z marmoladą

Kruche ciasteczka z marmoladą
Oceń przepis:
38 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Kruche ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 110 g dobrego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • szczypta soli
  • dżem lub marmolada

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Masło ucieramy w malakserze do białości, dosypując po łyżce cukier puder. Dodajemy żółtko, esencję i nadal miksujemy. Mąki przesiewamy razem i mieszamy. Dodajemy po 1 łyżce do masła i miksujemy, na koniec dodajemy szczyptę soli. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasteczka kładziemy po ½ łyżeczki marmolady. Pieczemy w temp. 180 st. ok. 12-14 minut. Studzimy na kratce i pałaszujemy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA