Kruche ciasteczka z marmoladą
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Kruche ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 110 g dobrego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 150 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- szczypta soli
- dżem lub marmolada
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Masło ucieramy w malakserze do białości, dosypując po łyżce cukier puder. Dodajemy żółtko, esencję i nadal miksujemy. Mąki przesiewamy razem i mieszamy. Dodajemy po 1 łyżce do masła i miksujemy, na koniec dodajemy szczyptę soli. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasteczka kładziemy po ½ łyżeczki marmolady. Pieczemy w temp. 180 st. ok. 12-14 minut. Studzimy na kratce i pałaszujemy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W