Krewetki piri-piri
Oceń przepis:
Przygotował:
Nigel Slater
- Seria kulinarna:
- Smak mojego życia (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia portugalska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki łagodnej chili w proszku
- 250 ml soku z cytryny
- 1½ łyżeczki posiekanego imbiru
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 12 surowych krewetek
- 1 łyżka oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj w płytkiej misce słodką paprykę, chili, sok z cytryny, imbir, czosnek i sól. Obtocz krewetki i pozostaw je w marynacie przez godzinę. Rozgrzej oliwę na patelni. Smaż krewetki z obu stron, obracając co jakiś czas, aż będą dobrze zrumienione i nie szkliste. Podawaj natychmiast wraz z miseczkami z wodą do płukania palców.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia portugalska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W