Krewetki gotowane z wanilią
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- Bulion do gotowania:
- 400 g dużych krewetek
- 1 laska wanilii
- ½ cebuli cukrowej, grubo posiekanej
- 2 łodyżki bazylii
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 3 listki laurowe
- 3 świeże zielone chili pequin
- 3 łodyżki natki
- 1200 ml wody
- sól, do smaku
Do podania:
- 70 ml białego wina
- 150 g masła, pokrojonego w kostkę i schłodzonego
- ¼ szklanki ugotowanego młodego groszku
- 12 suszonych czerwonych chili pequin
- ¼ szklanki czarnej fasoli, ugotowanej, osączonej i opłukanej
- 8 młodych zielonych cebulek, krótko blanszowanych i zahartowanych
- ½ pęczka młodej bazylii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obierz krewetki. Surowe mięso włóż do lodówki. Łebki i pancerze wrzuć do garnka o średnicy 25 cm.
Ostrym nożem rozkrój laskę wanilii. Zeskrob pestki i odłóż na bok. Grubo posiekaj laskę i wrzuć do garnka z pancerzami. Dodaj pozostałe składniki bulionu do gotowania. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień. Gotuj 5 minut na małym ogniu, żeby wydobyć smak.
Wlej wino do garnka o średnicy 10 cm. Wrzuć ziarenka wanilii. Doprowadź do wrzenia. Odparuj o połowę. Odstaw na bok.
Ponownie doprowadź do wrzenia bulion. Wrzuć krewetki. Staraj się, żeby płyn cały czas się gotował. Dzięki temu krewetki będą zwarte. Zostaw je w płynie na około 60 sekund. Ostrożnie wyjmij i odłóż w ciepłe miejsce.
Odparowane wino ponownie doprowadź do wrzenia. Dopraw szczyptą soli i zmniejsz płomień. Zacznij po trochu dodawać pokrojone w kostkę, schłodzone masło. Cały czas obracaj garnek kolistym ruchem. Dodawaj masło, aż wszystkie składniki się połączą. Wrzuć krewetki, groszek, chili, czarną fasolę i cebulkę. Ostrożnie wymieszaj składniki z sosem. Podawaj natychmiast z przybraniem z młodej bazylii.
Ostrym nożem rozkrój laskę wanilii. Zeskrob pestki i odłóż na bok. Grubo posiekaj laskę i wrzuć do garnka z pancerzami. Dodaj pozostałe składniki bulionu do gotowania. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień. Gotuj 5 minut na małym ogniu, żeby wydobyć smak.
Wlej wino do garnka o średnicy 10 cm. Wrzuć ziarenka wanilii. Doprowadź do wrzenia. Odparuj o połowę. Odstaw na bok.
Ponownie doprowadź do wrzenia bulion. Wrzuć krewetki. Staraj się, żeby płyn cały czas się gotował. Dzięki temu krewetki będą zwarte. Zostaw je w płynie na około 60 sekund. Ostrożnie wyjmij i odłóż w ciepłe miejsce.
Odparowane wino ponownie doprowadź do wrzenia. Dopraw szczyptą soli i zmniejsz płomień. Zacznij po trochu dodawać pokrojone w kostkę, schłodzone masło. Cały czas obracaj garnek kolistym ruchem. Dodawaj masło, aż wszystkie składniki się połączą. Wrzuć krewetki, groszek, chili, czarną fasolę i cebulkę. Ostrożnie wymieszaj składniki z sosem. Podawaj natychmiast z przybraniem z młodej bazylii.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W