Kozi ser zawijany w liście winorośli

Kozi ser zawijany w liście winorośli
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.25)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Kozi ser zawijany w winorośle
18 liści winorośli, opłukane i wysuszone
1 okrągły, podłużny, miękki kozi ser, pokrojony na 6 krążków
3 pieczone, czerwone papryki
1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek


Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Z 3 liści ułożyć koło żyłkami do góry, pośrodku ułożyć krążek sera, owinąć go 2 paskami pieczonej papryki. Ciasno owinąć ser liśćmi. Na żaroodpornej patelni rozgrzać oliwę i na dużym ogniu smażyć zawiniątka przez 1 minutę. Obrócić i smażyć kolejną minutę. Wstawić razem z patelnią do piekarnika na 3 minuty. Ułożyć każdą paczuszkę na talerzu, rozchylić liście i skropić dobrą oliwą z oliwek. Podawać z krakersami lub chlebem.


Pieczona papryka
3 duże, czerwone papryki

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Całe papryki umieścić na blasze do pieczenia. Piec 35 – 40 minut w górnej części piekarnika, aż skóra będzie przypieczona. Od razu przełożyć do małej szklanej miski i szczelnie przykryć przeźroczystą folią, by skórka się odparzyła. Gdy papryki trochę przestygną – obrać i usunąć łodygi oraz gniazda nasienne. Do tej potrawy – pokroić na trzycentymetrowe paski.

© Donna Dooher

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA