Kozi ser zawijany w liście winorośli
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kurs gotowania Donny Dooher (odc.25)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Kozi ser zawijany w winorośle18 liści winorośli, opłukane i wysuszone
1 okrągły, podłużny, miękki kozi ser, pokrojony na 6 krążków
3 pieczone, czerwone papryki
1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Z 3 liści ułożyć koło żyłkami do góry, pośrodku ułożyć krążek sera, owinąć go 2 paskami pieczonej papryki. Ciasno owinąć ser liśćmi. Na żaroodpornej patelni rozgrzać oliwę i na dużym ogniu smażyć zawiniątka przez 1 minutę. Obrócić i smażyć kolejną minutę. Wstawić razem z patelnią do piekarnika na 3 minuty. Ułożyć każdą paczuszkę na talerzu, rozchylić liście i skropić dobrą oliwą z oliwek. Podawać z krakersami lub chlebem.
Pieczona papryka
3 duże, czerwone papryki
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Całe papryki umieścić na blasze do pieczenia. Piec 35 – 40 minut w górnej części piekarnika, aż skóra będzie przypieczona. Od razu przełożyć do małej szklanej miski i szczelnie przykryć przeźroczystą folią, by skórka się odparzyła. Gdy papryki trochę przestygną – obrać i usunąć łodygi oraz gniazda nasienne. Do tej potrawy – pokroić na trzycentymetrowe paski.
© Donna Dooher
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W