Koktail z homarców

Koktail z homarców
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin w Bretanii
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 1 kg świeżych homarców
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • olej roślinny
  • 1 łyżka ketchupu
  • odrobina Tabasco
  • odrobina sosu Worcestershire
  • odrobina Brandy
  • sól i czarny pieprz
  • 3 małe sałaty
  • liście umyty i rozdzelone
  • 1 cytryna pocięta na ćwiartki
  • szczypta wędzonej papryki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Gotuj homarce przez 1-2 minuty w dużym garnku gotującej, osolonej wody. Odsącz i ostudź. Obierz i odstaw na bok. By zrobić majonez, wlej biały ocet winny do czystej miski i dodaj żółtka. Zmieszaj razem. Dodaj musztardę i nadal mieszaj. Potem wmieszaj tyle oleju rośllinnego, żeby majonez się zemulgował i zgęstniał. Zmieszaj z ketchupem, Tabasco, sosem Worchester i brandy. Dopraw solą i pieprzem – do smaku. Umieść liście sałaty na czterech talerzach i ułóż na nich homarce. Łyżką nałóż majonez i ozdób ćwiartkami cytryny. Posyp papryką i podaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA