Koktail z homarców
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin w Bretanii
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 1 kg świeżych homarców
- 3 żółtka
- 2 łyżki musztardy Dijon
- olej roślinny
- 1 łyżka ketchupu
- odrobina Tabasco
- odrobina sosu Worcestershire
- odrobina Brandy
- sól i czarny pieprz
- 3 małe sałaty
- liście umyty i rozdzelone
- 1 cytryna pocięta na ćwiartki
- szczypta wędzonej papryki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Gotuj homarce przez 1-2 minuty w dużym garnku gotującej, osolonej wody. Odsącz i ostudź. Obierz i odstaw na bok. By zrobić majonez, wlej biały ocet winny do czystej miski i dodaj żółtka. Zmieszaj razem. Dodaj musztardę i nadal mieszaj. Potem wmieszaj tyle oleju rośllinnego, żeby majonez się zemulgował i zgęstniał. Zmieszaj z ketchupem, Tabasco, sosem Worchester i brandy. Dopraw solą i pieprzem – do smaku. Umieść liście sałaty na czterech talerzach i ułóż na nich homarce. Łyżką nałóż majonez i ozdób ćwiartkami cytryny. Posyp papryką i podaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W