Klopsiki rybne w sosie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Peta w Marrakeszu (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki klopsików:
1 kg filetów z sardynek (można zastąpić ½ kg makreli i ½ kg włócznika)
świeżo zmielony, czarny pieprz
1 łyżeczka soli morskiej
½ łyżeczki suszonego, zmielonego imbiru
½ łyżeczki papryki
½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
¼ szklanki posiekanej natki
¼ szklanki posiekanej kolendry
1 mała, drobno posiekana cebula
½ szklanki pokruszonego, świeżego miąższu chleba albo ugotowanego ryżu
4 łyżki stołowe soku z cytryny
Przygotowanie:
Pokrój rybę na kawałki i zmiksuj w robocie kuchennym. Wyłóż do miski, dodaj wszystkie składniki. Wymieszaj, z masy utocz małe kulki.
Składniki sosu:
1 pokrojona w kostkę mała cebula
2 łyżki stołowe oliwy
1 kg dojrzałych, pokrojonych pomidorów
1 papryka pokrojona w kostkę
½ szklanki posiekanych liści selera
2 łyżki stołowe posiekanej natki
2 posiekane ząbki czosnku
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka stołowa zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka suszonej, zmielonej papryki
4 szczypty szafranu, moczonego przez ½ godziny w szklance wrzątku
Do podania:
fioletowe oliwki, ósemki cytryn, świeży chleb
Przygotowanie:
W dużym rondlu usmaż na oliwie cebulę, aż będzie złocista. Dodaj pozostałe składniki, łącznie z wodą, w której moczył się szafran. Duś na małym ogniu przez pół godziny, aż wszystkie składniki zmiękną. Włóż ostrożnie klopsiki, przykryj i duś przez 10 minut. Podawaj w płytkiej misce z fioletowymi oliwkami, ósemkami cytryn i świeżym chlebem.
© Peta Mathias
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W