Klops z borówkami i czerwoną kapustą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa różnych gatunków: renifera, wołowiny i łosia
- 150 ml śmietany
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 jajko
- 100 g borówek brusznic
- sól
- miód
- 1 duża cebula, posiekana i usmażona
- ziele angielskie
- dżem jabłkowy
- 1 paczka bekonu
Duszona czerwona kapusta:
- 1 mała czerwona kapusta
- 100 ml octu jabłkowego
- sól
- 3 łyżki słodkiej melasy
- 2-3 łyżki masła
- 150 ml bulionu wołowego
- czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj starannie wszystkie składniki klopsa oprócz bekonu. Przenieś masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Owiń dookoła bekonem. Piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.
Podwyższ temperaturę do 240ºC i piecz jeszcze 15-20 minut. Podawaj z czerwoną kapustą.
Poszatkuj kapustę na cienkie kawałki i usmaż na patelni. Dodaj przyprawy i zostaw na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka.
Podwyższ temperaturę do 240ºC i piecz jeszcze 15-20 minut. Podawaj z czerwoną kapustą.
Poszatkuj kapustę na cienkie kawałki i usmaż na patelni. Dodaj przyprawy i zostaw na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W