Klasyczna laksa
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 27)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia malajska
Przygotowanie:
Pasta laksa:
2 suszone prażone chili
łyżeczka prażonej kolendry
2 łyżeczki prażonej pasty krewetkowej
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
łyżeczka skórki z limetki
łodyga trawy cytrynowej
łyżeczka galangalu
4 czerwone chili
¼ filiżanki orzeszków makadamii
łyżka kolendry
łyżeczka kurkumy
Bulion:
12 krewetek królewskich
4 łyżki oleju
liść curry
pasta laksa
litr bulionu z kurczaka
puszka śmietanki kokosowej
4 kulki rybne
2 kawałki smażonego tofu
2 łyżeczki cukru palmowego
3 łyżki sosu rybnego
sok z limetki
makaron
Przygotowanie:
Składniki pasty laksa rozetrzeć w moździerzu albo rozdrobić w robocie kuchennym.
Pancerze krewetek podsmażyć na oliwie. Dodać kolendrę, liść curry, pastę, kurkumę i śmietankę kokosową. Gotować, aż na powierzchni pojawi się tłuszcz. Dolać bulion. Gotować przez 5 minut. Odcedzić. Dodać cukier palmowy, sos rybny i sok z limetki. Dołożyć mięso krewetek, kulki rybne i tofu. Makaron ugotować i odcedzić. Nałożyć do miseczek. Zalać bulionem.
Opracowano na podstawie programu \"Żołądek czy rozsądek 2\".
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia malajska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W