Ketchup

Ketchup
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.21)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 1 duża puszka posiekanych pomidorów
  • (800g
  • mogą być też 2 zwykłe)
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • posiekana
  • 1 szklanka czerwonego octu winnego
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wrzuć wszystkie składniki do dużego rondla. Wstaw na średni ogień i delikatnie doprowadź do wrzenia. Gotuj, co pewien czas mieszając, aż mieszanka zredukuje się o połowę, powinno to potrwać jakieś 30 minut. Zmiksuj sos. Jeśli masz blender ręczny, możesz to zrobić od razu, w rondlu. Jednak, jeżeli chcesz użyć blendera stojącego, musisz najpierw trochę ostudzić sos. Jeśli zaczniesz miksować gorący może się mocno wzburzyć i udekorować twoją kuchnię.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA