Ketchup
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.21)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 1 duża puszka posiekanych pomidorów
- (800g
- mogą być też 2 zwykłe)
- 1 puszka koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula
- posiekana
- 1 szklanka czerwonego octu winnego
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wrzuć wszystkie składniki do dużego rondla. Wstaw na średni ogień i delikatnie doprowadź do wrzenia. Gotuj, co pewien czas mieszając, aż mieszanka zredukuje się o połowę, powinno to potrwać jakieś 30 minut. Zmiksuj sos. Jeśli masz blender ręczny, możesz to zrobić od razu, w rondlu. Jednak, jeżeli chcesz użyć blendera stojącego, musisz najpierw trochę ostudzić sos. Jeśli zaczniesz miksować gorący może się mocno wzburzyć i udekorować twoją kuchnię.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W