Japońskie stynki w stylu „Nanbanzuke”
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 12 sztuk japońskiej stynki (wakasagi) lub filetów z sardynek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- sól i pieprz
- ½ mała marchewka, pokrojona w słupki
- ½ cebuli, drobno krojonej
Ocet z przyprawami:
- ½ szklanki dashi lub wody
- ½ szklanki octu ryżowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki mirinu
- 1 suszona, czerwona chili, drobno krojona
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ocet z przyprawami: wymieszaj wszystkie składniki i przenieś na blachę.
Mocz ryby w mleku przez 30 minut, aby pozbyć się rybiego zapachu. Następnie wytrzyj je do sucha i przypraw solą oraz pieprzem. Oprósz stynki mąką i smaż w oleju o temperaturze 170ºC przez 5-6 minut na złocisty kolor.
Przenieś ryby prosto z oleju do mieszanki octowej, posyp cebulą i marchwią. Odczekaj godzinę i serwuj.
Uwaga:
Kup japoński por, negi oraz rzodkiew daikon do przybrania.
Mocz ryby w mleku przez 30 minut, aby pozbyć się rybiego zapachu. Następnie wytrzyj je do sucha i przypraw solą oraz pieprzem. Oprósz stynki mąką i smaż w oleju o temperaturze 170ºC przez 5-6 minut na złocisty kolor.
Przenieś ryby prosto z oleju do mieszanki octowej, posyp cebulą i marchwią. Odczekaj godzinę i serwuj.
Uwaga:
Kup japoński por, negi oraz rzodkiew daikon do przybrania.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Kuchnia japońska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W