Jajo po szkocku z wędzonym łupaczem

Jajo po szkocku z wędzonym łupaczem
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.2)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Składniki:

  • 175 g filetów ze złocicy
  • pokrojonych w kostkę
  • 4-6 jaj ugotowanych na twardo
  • 1 białko
  • sól i pieprz
  • 75-125 ml śmietany
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g wędzonego łupacza
  • gorące mleko do zalania ryby
  • tarta bułka i mąka do obtaczania
  • rozkłócone jajko do zanurzania ryby
  • olej roślinny do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Filety złocicy wrzuć do malaksera. Dodaj solidną szczyptę soli. Zmiksuj na gładką masę, aż powstanie kula. Wyłącz urządzenie. Wlej jedno białko i dalej miksuj. Dolewaj śmietanę, miksując. Chodzi o osiągnięcie dość gęstej masy. Przełóż do miski. Dolej sok z cytryny. Dosyp pieprz, wymieszaj. Wędzonego łupacza zalej gorącym mlekiem. Gdy mleko wystygnie jest gotowy. Wyjmuj z mleka łyżką cedzakową. Osusz nadmiar płynu na papierowym ręczniku kuchennym. Podziel na kawałki. Dorzuć do musu i wymieszaj. Wstaw na godzinę do lodówki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA