Jajeczne fettucine z różowym sosem
Oceń przepis:
Przygotował:
Nadia G.
- Seria kulinarna:
- Bitchin' Kitchen (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2 kraby
- 350 g jajecznego makaronu fettucine
- 2 łyżki masła
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 szklanka słodkich pomidorków koktajlowych
- pokrojonych na połówki
- szczypta płatków ostrej chilli
- szczypta soli morskiej
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- szczypta cukru trzcinowego
- 1½ szklanki śmietany 12%
- 1/3 szklanki słodkiego groszku
- 1/3 szklanki świeżo tartego parmezanu
- 1 pęczek natki pietruszki
- drobno posiekany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotuj kraby we wrzątku w 10 min. Obierz mięso i odłóż na bok. Ugotuj fettucine al dente w osolonym wrzątku i odsącz. Rozgrzej masło w rondlu, na średnim ogniu. Dorzuć czosnek, szczyptę płatków chilli i podduś przez 2 min. Dodaj do rondla pomidorki, sól morską, cukier i świeżo mielony pieprz. Smaż 8 min, aż pomidorki puszczą jasny sok. Dodaj śmietanę i zagotuj. Gdy śmietana zawrze, zmniejsz płomień i dodaj groszek, prawie cały parmezan i prawie całą natkę pietruszki. Zamieszaj i podgrzewaj przez 8 minut, aż sos zgęstnieje. Delikatnie wmieszaj do sosu mięso krabowe i podgrzewaj jeszcze 2 min. Wymieszaj ugotowany makaron fettucine z sosem za pomocą szczypiec. Podawaj danie posypane parmezanem i siekaną natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Kuchnia włoska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W