Jagnięcina z harissą w chlebku pita
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.4)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska
Składniki:
- 2 polędwiczki jagnięce
- harissa (do kupienia w dobrych supermarketach lub sklepach z arabską żywnością)
- świeża mięta
- cytryna
- pół łyżeczki gruboziarnistej soli
- Dodatek: chlebki pita
- listki rukoli
- hummus (z puszki lub z budki z tureckim jedzeniem)
- papryka w proszku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce wymieszać łyżkę stołową harissy, drobno posiekane listki mięty, sok z cytryny i sól. Filety z jagnięciny włożyć do marynaty, lekko ugnieść. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej. Po obróceniu posmarować usmażoną stronę resztą marynaty. Po zdjęciu mięsa podgrzać chlebki na patelni, aby wchłonęły zapach smażonego mięsa i marynaty. Pokroić cytrynę na ósemki. Rozciąć z jednej strony krawędź chlebka. Do kieszonki włożyć listki rukoli. Mięso pokroić na plastry, włożyć do chlebka 4-5 plasterków. Na wierzch położyć porcję hummusu, posypać papryką, dołożyć kawałek cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W