Jagnięcina rogan josh

Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.8)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- gicze jagnięce
- kilka cebul
- 650 ml bulionu z jagnięciny (lub z kostki rosołowej)
- jogurt naturalny (duże opakowanie)
- mąka
- chili w proszku
- łyżka mielonych nasion kolendry
- szczypta suszonego imbiru
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- sól
- olej (słonecznikowy
- z orzechów ziemnych lub kukurydziany)
- kilka pomidorów
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
W miseczce wymieszać mąkę, chili, kolendrę, kardamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól. Chili w proszku powinno stanowić połowę objętości mąki. Obtoczyć mięso w panierce i obsmażyć na oleju na blasze, na której będzie później pieczone. Zrumienione gicze przełożyć na talerz, na blachę wrzucić posiekaną cebulę, podsmażyć i wsypać resztki panierki. Dolać bulion z jagnięciny i jogurt, wsypać trochę roztartego kardamonu (bez łusek) i kilka nitek szafranu. Dodać pokrojone pomidory. Włożyć mięso, przykryć szczelnie blachę folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 185 stopni przez około dwie godziny. Podawać z gotowanym ryżem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W