Jabłkowa tarta Tatin
Oceń przepis:
Przygotował:
Martha Stewart
- Seria kulinarna:
- Martha piecze 2 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Tarty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 1
Składniki:
- 5-6 średniej wielkości jabłek
- ¾ szklanki cukru białego
- 3 łyżki wody
- 4 łyżki masła, pokrojonego na małe kawałki
- ½ porcji z przepisu na pâte brisée
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jabłka przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Jedną połówkę odłóż na bok. Pozostałe połówki przekrój na ćwiartki i przenieś do dużej miski. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na bok.
W średniej wielkości patelni umieść cukier i wodę. Zagotuj mieszankę na dużym ogniu, następnie zmniejsz na średni i gotuj, aż mieszanką się zagęści i zrobi bursztynowa. Wtedy zdejmij patelnię z ognia i dodaj masło.
Zachowaną połówkę jabłka połóż na środku patelni. Pozostałe kawałki poukładaj dookoła, cięciem na dół. Wypełnij tak całą powierzchnię patelni. W razie potrzeby krój kawałki na plasterki, wypełniając luki. Jeśli będą jakiekolwiek przerwy, tarta rozpadnie się po przekręceniu.
Postaw patelnię na małym ogniu i gotuj, aż syrop zredukuje się o połowę, około 20 minut. Uważaj, żeby go nie przypalić. Następnie zdejmij z ognia i poczekaj, aż ostygnie.
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia o odstaw na bok.
Rozwałkuj pâte brisée na okrąg o średnicy 25-27 centymetrów i grubości 3 milimetrów. Przenieś na blachę i schłodź przez 30 minut.
Przełóż ciasto na patelnię z jabłkami, zawijając jego brzegi. Postaw patelnię na blasze, a następnie włóż ją do piekarnika i piecz przez 35 minut. Wyciągnij, postaw na kratce i schłodź przez 15-20 minut.
Przejedź ostrym nożem dookoła brzegów, by poluzować ciasto, przystaw okrągły półmisek do patelni i szybko, ale ostrożnie ją obróć. Podawaj natychmiast.
W średniej wielkości patelni umieść cukier i wodę. Zagotuj mieszankę na dużym ogniu, następnie zmniejsz na średni i gotuj, aż mieszanką się zagęści i zrobi bursztynowa. Wtedy zdejmij patelnię z ognia i dodaj masło.
Zachowaną połówkę jabłka połóż na środku patelni. Pozostałe kawałki poukładaj dookoła, cięciem na dół. Wypełnij tak całą powierzchnię patelni. W razie potrzeby krój kawałki na plasterki, wypełniając luki. Jeśli będą jakiekolwiek przerwy, tarta rozpadnie się po przekręceniu.
Postaw patelnię na małym ogniu i gotuj, aż syrop zredukuje się o połowę, około 20 minut. Uważaj, żeby go nie przypalić. Następnie zdejmij z ognia i poczekaj, aż ostygnie.
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia o odstaw na bok.
Rozwałkuj pâte brisée na okrąg o średnicy 25-27 centymetrów i grubości 3 milimetrów. Przenieś na blachę i schłodź przez 30 minut.
Przełóż ciasto na patelnię z jabłkami, zawijając jego brzegi. Postaw patelnię na blasze, a następnie włóż ją do piekarnika i piecz przez 35 minut. Wyciągnij, postaw na kratce i schłodź przez 15-20 minut.
Przejedź ostrym nożem dookoła brzegów, by poluzować ciasto, przystaw okrągły półmisek do patelni i szybko, ale ostrożnie ją obróć. Podawaj natychmiast.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Tarty
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W