Hummus z suszonymi pomidorami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.41)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 12
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 1 szklanka suszonych pomidorów (nie w zalewie z oliwy)
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku lub więcej
- 30 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka pimenton lub więcej do smaku (niekoniecznie)
- sok z cytryny do smaku
- kawałki chleba pita lub surowe warzywa do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jeśli jest na to czas, namaczać ciecierzycę przykrytą wodą przez noc, jeśli nie gotować w wodzie przez 2 minuty, potem namaczać przez 2 godziny. W rondlu wymieszać ciecierzycę i pomidory, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu, częściowo pod przykryciem, aż ciecierzyca będzie bardzo miękka, w razie potrzeby dodając wody. Odcedzić, zachowując trochę wody z gotowania. Wymieszać w mikserze dodając sól, pieprz, czosnek, oliwę, pimenton i niewielką ilość wody z gotowania. Zmiksować na gładką masę, dodać sok z cytryny i jeszcze trochę oliwy, doprawić solą lub papryką pimenton. Podawać z kawałkami chlebka pita lub surowymi warzywami. (można przechowywać w lodówce ok. tygodnia)
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W