Gulasz piwny
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.63)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 125 ml oleju roślinnego
- 135 dag łopatki
- pokrojonej na duże kawałki
- sól i pieprz
- 1 duża cebula
- obrana i posiekana
- 6 ząbków czosnku
- obranych i pokrojonych na plasterki
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
- 2 butelki ciemnego piwa
- 500 ml wywaru wołowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Rozgrzać oliwę w dużym garnku o grubym dnie i z metalowym uchwytem (żeby można go było wstawić do piekarnika). Wrzucić kawałki mięsa, posypać solą i pieprzem i zrumienić. Kiedy będą porządnie zrumienione, wyjąć szczypcami i odłożyć. Wrzucić do garnka cebulę i zrumienić. Dodać czosnek i koncentrat pomidorowy, gotować mieszając przez kilka minut. Włożyć mięso z powrotem do garnka i podlać piwem i wywarem. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. Przykryć szczelnie dopasowaną przykrywką i wstawić do piekarnika. Dusić powoli, aż mięso będzie bardzo miękkie, a sos gęsty (ok. 1 godziny).
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W