Grillowany łosoś z cebulą w balsamicznej glazurze
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Dania z grilla
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Cebula w balsamicznej glazurze:2 łyżki oliwy
2 duże cebule, pokrojone na plasterki
1/3 szklanki octu balsamicznego
sól i pieprz
Łosoś:
½ szklanki octu balsamicznego
2 gałązki świeżego rozmarynu
6 filetów z łososia bez ości (po 115 g)
oliwa
sól i pieprz
Przygotowanie
Rozgrzej oliwę w szerokim płaskim rondlu na małym ogniu i dodaj cebulę. Podduś ją, często mieszając, aż płyn odparuje (20 min). Wlej do rondla połowę octu balsamicznego. Kiedy ocet zostanie wchłonięty, dolej resztę i ponownie odparuj, aż powstanie gęsta glazura. Dopraw do smaku i odstaw na bok. Rozgrzej grill. Odparuj ocet balsamiczny z rozmarynem w małym rondlu, aż zmieni się w gęstą glazurę (ok. 8 min) i odstaw na bok. Natłuść oliwą filety z łososia i dopraw solą i pieprzem. Grilluj najpierw skórą do góry przez 4 min, następnie obróć o 90 stopni C i piecz kolejne 4 min. Odwróć filety na drugą stronę i piecz kolejne 8 minut. Posmaruj filety balsamiczną glazurą na 5 min przed końcem grillowania. Podaj łososia z glazurą balsamiczną nałożoną obok.
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grilla
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W