Grillowana rolada wołowa z pesto z suszonych pomidorów

Grillowana rolada wołowa z pesto z suszonych pomidorów
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 duża łata wołowa
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 225 g suszonych pomidorów w oliwie, osuszonych
  • 325 ml słoik kaparów, osuszonych
  • 1 łyżka ziarnistej musztardy
  • 1 pęczek natki lub bazylii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ułóż łatę na wytrzymałej desce lub stolnicy, przykryj kilkoma warstwami folii spożywczej i rozbij. Nadaje się do tego ciężki tłuczek albo spód patelni. Mięso musi być równo rozpłaszczone i podwoić wielkość, aż otrzymasz prostokąt 30 x 20 cm. Zajmuje to sporo czasu. Najlepiej położyć deskę na podłodze, żeby nie uszkodzić blatu. Ułóż plastry szynki na mięsie, tak żeby zachodziły na siebie i dociśnij. Do robota kuchennego wrzuć pomidory, kapary i musztardę. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj natkę, miksuj używając funkcji „pulsowanie”. W razie potrzeby dolej nieco oliwy, aby powstała masa, którą można rozsmarować. Wyłóż na plastry szynki, pozostawiając 2,5 cm brzeg na górze mięsa. Zwijaj ciasno od dołu, aby powstał rulon o długości 30 cm. Podziel na 6 - 8 grubych plastrów. Każdy zepnij wykałaczką. Posmaruj oliwą grill, roladki piecz przez 5 minut po obu stronach.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA