Grillowana pizza

Grillowana pizza
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.51)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pizza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 porcja kupnego ciasta na pizzę
  • przecięta na pół
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (ew. czosnkowej)
  • ¼ szklanki pesto
  • 8 plasterków mozzarelli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • gruba kamienna
  • 2 pomidory
  • pokrojone na cienkie plasterki
  • ½ szklanki fety
  • pokruszonej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej grill, lub patelnię grillową. Rozciągnij i rozgnieć jedną połowę ciasta, żeby powstał z niego spory placek o kształcie koła lub elipsy. Nasmaruj jedną stronę oliwą i połóż nasmarowaną stroną na grillu. Smaż przez 2 minuty, aż trochę wyrośnie, stwardnieje i odznaczy się kratka grilla. Przewróć, posmaruj pesto i rozłóż na wierzchu mozzarellę. Posyp solą i pieprzem i grillu, aż ser się rozgrzeje, a spód będzie usmażony, potrwa to ze 2-3 minuty. Powtórz to samo z drugą połową ciasta, ale na wierzch rozłóż pomidory i posyp pokruszoną fetą. Podawaj od razu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA