Gęsia wątróbka z borowikami

Gęsia wątróbka z borowikami
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 2-3 gałązki tymianku lub kwiaty tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 g foie gras
  • 200 g borowików

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 150°C. Rozgrzej patelnię. Ale nie wlewaj oliwy. Wrzuć tymianek i ząbki czosnku w całości na suchą patelnię. Dodaj kawałek gęsiej wątróbki i smaż wszystko przez około 2 minuty. Połóż resztę wątróbki na patelnię. Przewracaj ją co jakiś czas, żeby upiekła się równo z każdej strony. Smaż przez 6-7 minut i zdejmij z patelni. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Na tłuszczu, który został na patelni usmaż borowiki. Zdejmij je i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Wyjmij wątróbkę z piekarnika i odłóż na 10 minut, żeby doszła, zanim ją pokroisz.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA