Galaretka z szampana
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- Galaretka:
- 8 listków żelatyny
- 550 ml wina musującego rosé lub szampana
- 50 ml koncentratu z owoców jagodowych
- 200 g malin
Zabaione:
- 5 żółtek
- 75 g cukru
- 150 ml wina musującego
Dodatkowo:
- 100 g malin i jadalne kwiaty
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie, aż zmiękną. Wlej wino musujące albo szampan do rondla. Dodaj cukier i koncentrat owocowy. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Nie dopuść, żeby mieszanina zawrzała, bo alkohol wyparuje. Zestaw rondel z ognia.
Odciśnij listki żelatyny, żeby usunąć nadmiar wody. Dodaj do ciepłej mieszaniny. Wrzuć do kieliszków lub pucharków po kilka świeżych malin. Kiedy żelatyna się rozpuści, zamieszaj i przelej do kieliszków. Wstaw do lodówki.
Gdy galaretka stężeje, przygotuj sos zabaione. Wstaw dużą miskę na garnku z gotującą się powoli wodą. Mieszając energicznie, utrzyj żółtka z cukrem, aż powstanie piana. Wlej wino musujące i ucieraj dalej, aż piana zgęstnieje. Wlej po porcji zabaione do kieliszków z galaretką. Przybierz malinami i świeżymi owocami.
Odciśnij listki żelatyny, żeby usunąć nadmiar wody. Dodaj do ciepłej mieszaniny. Wrzuć do kieliszków lub pucharków po kilka świeżych malin. Kiedy żelatyna się rozpuści, zamieszaj i przelej do kieliszków. Wstaw do lodówki.
Gdy galaretka stężeje, przygotuj sos zabaione. Wstaw dużą miskę na garnku z gotującą się powoli wodą. Mieszając energicznie, utrzyj żółtka z cukrem, aż powstanie piana. Wlej wino musujące i ucieraj dalej, aż piana zgęstnieje. Wlej po porcji zabaione do kieliszków z galaretką. Przybierz malinami i świeżymi owocami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W